Sluit het formulier
Lucht je hart via chat

Zit je in de knoei, stoei je met een vraag, kom je er alleen niet helemaal uit? Lucht dan je hart bij de chathulp van het Cliënten Informatiepunt (Clip). De chathulp is een hulplijn speciaal voor jou. Je kunt er terecht voor allerlei zaken die met Geestelijke Gezondheidszorg te maken hebben. In een gesprek via chat kun je eenzame, verdrietige, vrolijke of onbekende gevoelens delen met een ervaringsdeskundige. Deze vrijwilligers hebben zelf ervaring als cliënt in de Geestelijke gezondheidszorg. Je kunt chatten op maandag- en dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 via www.chathulpamsterdam.nl.

Clip is ook telefonisch of per mail te bereiken, zie www.clienteninformatiepunt.nl.

Overbescherming of niet??

Vanuit mijn opvoeding ben ik niet gewend dat mensen mij in bescherming willen nemen. Het was altijd: Altijd 24 uur presteren en handelen wat een ander wilt. Anders tel je niet mee, als je niet helemaal “mee kan komen”. En nu maak ik weleens mee dat er ook mensen zijn die mij willen beschermen.

Overbescherming of niet??Afgelopen week heb ik contact gehad met mijn coach. Ze gaf aan of ikniet teveel doe en of ik wel voldoende rust nam. Ik had thuis nog hetnodige te doen en had van een gewichtsconsulent gehoord dat ik watmeer krachtoefeningen moet doen. Ik jog al 3x in de week en wandelregelmatig tochten welke vaak meer dan 15 kilometer zijn. Nu ookregelmatig tochten van 30 kilometer of iets langer.. Verder zwem ikeens in de twee weken en iedere week fysio-aktief waargrondoefeningen wordt gegeven en dat je een half uur aan detoestellen mag fitnessen. Voor mij is dat genoeg sport. Zeker als nuheel voorzichtig het tuinseizoen begint.

De gewichtsconsulent gaf aan dat ik wat zwaardere gewichten moetnemen en dat 2x in de week fysio-aktief te doen. Ik heb haaraangegeven dat dit te veel voor mij is. Thuis doe ik na het lopenregelmatig 10 minuten rekoefeningen. En al met al voor mij meer danzat. Ik kreeg de indruk, dat ze dat niet leuk vond dat ik aangaf datik dat niet van plan bent, van wat zij voorstelt. Het is te belastendvoor mij, zowel fysiek als mentaal. Maar ook financieel gezien.Terwijl mijn coach en de personeelsfunctionaris van mijn werk juistaangeeft dat ik mij niet teveel moet inspannen. Dus juist hettegenovergestelde. Woensdagochtend liet ik de wandelingen aflasten.Het regende en waaide veel te hard. En dan vind ik het risico tegroot om dan met mensen te gaan wandelen. En toevallig was degene wienormaliter die ochtend dienst had op het secretariaat, was nog ziek.Dus heb ik die ochtend voor mijn collega gewerkt. Depersoneelsfunctionaris gaf aan. Als je aan toe bent, mag je rond14.00uur a 15.00 uur naar huis, omdat ze bang was dat de dag voor mijte lang is. Want woensdags middags heb ik dienst bij hetsecretariaat. Nu ben ik toch gebleven tot rond 15.45 uur, want ik waszo mooi met een leuke klus bezig. En voor mij is het prettig dat ikhiervan een mooi afgerond geheel heb.

Eigenlijk merkte ik aan de personeelsfunctionaris dat ze het ook welfijn vond dat ik tot 15.45 uur bleef. Want anders had ze dubbelefunctie en de telefoon en haar eigen intensieve werkzaamheden.

En toch heb ik die dag geen overuren gemaakt. Dus als ik eerder wegwas gegaan, dan waren die uren een cadeautje van de baas, zonder datik verlof hoefde op te nemen.Op mijn andere werk ga ik mij bezighouden met de folderkast. Dat ismomenteel wat rommelig geworden en daar ga ik proberen meer structuurin te krijgen. Zeker leuk werk om te doen, dat past echt bij mij.Jammer dat ik op die plek net dienst heb, wanneer er geen rittenaangenomen mag worden voor Automaatje. Ik zat daar echt mee. Zekerals ik komende zomer mensen ga vervangen als ze vakantie hebben. Wantzij doen het ook bij mij. Dus over en weer. En automaatje blijft welgewoon doorgaan waarbij mensen van maandag tot en met donderdag van 9tot 12.00 uur kunnen bellen voor een ritje.. De manager daar was ookmin of meer bang dat ik dan niet teveel doe. Hij gaf aan dat ik erglief ben voor anderen, soms te lief.

Omtrent automaatje zal er een oplossing komen, zodat ik ook eenochtend in de week hierin wat kan betekenen. Want ze konden mijn ideeook wel voorstellen.Mijn coach gaf mij ook duidelijk aan dat ik heel goed mijn grenzenmoet bewaken en dat ze heel graag mij in bescherming wilt nemen.

Erg lief van haar. Maar gelukkig hoeft ze van mij niet overbezorgd tezijn. Het gaat gelukkig nog goed met mij. Natuurlijk moet ik ook mijnrust nemen. Als ik te druk ben en ook nog overprikkeld raak, word ikook erg onrustig. Dat heeft natuurlijk ook impact op mijngemoedstoestand.Dat heb ik vroeger vanuit mijn familie nooit meegekregen, of zezorgen maken dat mij zelf te veel overbelast

Janne1958, 17 maart 2019

Terug naar het overzicht
Om te reageren moet je ingelogd zijn

Wachtwoord vergeten? Klik hier.