Sluit het formulier
Lucht je hart via chat

Zit je in de knoei, stoei je met een vraag, kom je er alleen niet helemaal uit? Lucht dan je hart bij de chathulp van het Cliënten Informatiepunt (Clip). De chathulp is een hulplijn speciaal voor jou. Je kunt er terecht voor allerlei zaken die met Geestelijke Gezondheidszorg te maken hebben. In een gesprek via chat kun je eenzame, verdrietige, vrolijke of onbekende gevoelens delen met een ervaringsdeskundige. Deze vrijwilligers hebben zelf ervaring als cliënt in de Geestelijke gezondheidszorg. Je kunt chatten op maandag- en dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 via www.chathulpamsterdam.nl.

Clip is ook telefonisch of per mail te bereiken, zie www.clienteninformatiepunt.nl.

In memoriam Saskia

Niemand mag zeggen dat leven met psychiatrische klachten makkelijk is, daar zijn we het wel over eens.

Maar niemand behalve wij, de EPA groep*, (jazeker, er is een naam voor ons soort mensen), mag zeggen hoe zwaar het is en hoe we ons soms door het leven heen worstelen.

Angst, psychose, depressie en dwang, we staan ermee op, gaan ermee naar bed. En tussendoor wisselen overleven en leven elkaar af. Soms gaat het leven ineens zo makkelijk, en dan zijn we verwonderd maar het duurt nooit voor altijd.

Wij begrijpen elkaar beter dan wie van onze gewone omgeving ook. We zoeken onze heil in doe-dingen en zitten vooral veel in de activiteiten die worden aangeboden door de GGZ.  '€˜Deze activiteit is geschikt voor jou, jij deelnemer.'€™

De hulpverleners? De meesten denken structuur te moeten bieden voor ons. Want structuur is goed en biedt houvast. Het is echter veel kleiner: wijzelf weten dat we uit ons hoofd moeten. Afleiding moeten zoeken. Gewone mensen hebben hun werk om in te vluchten. Neem ze hun werk af, dan beginnen ze werkelijk iets te begrijpen van de wereld van cliënten.

 '€˜Ik werd gek op de bank, en blij dat ik weer kon gaan werken.'€™

'€˜Het leven is een klus die af moet'€™. Zo hoorde ik laatst deze uitspraak. Het toont wanhoop. En dat heeft met ouder worden te maken. Hadden wij voorheen nog dromen, ze zijn ingewisseld voor de bittere realiteit. Wat ons nog rest is de hoop. Hoop dat het morgen misschien ietsje beter zal gaan dan vandaag, want vandaag was een klote dag. En gisteren eigenlijk ook. We zijn en blijven ziek, ook al herstellen we nog zo goed.

Vandaag overleed Saskia voor mij. Twee dagen na haar verscheiden.

Niemand mag zeggen dat ze niet geknokt heeft.

Ik kon alleen maar bedenken hoe ze geleden heeft. Terwijl ze de afgelopen tijd minutieus haar eigen dood voor bereidde. Gekomen was om afscheid van mij te nemen terwijl ik het niet wist. Bas zou meteen de rust benoemd hebben. Ik heb er anderhalf uur over gedaan om zover te komen. Ja, Saskia rust.

Over vijf dagen is haar uitvaart. Geen bloemen want bloemen gaan dood. En dat vond ze erg.

Ik heb mijn familie gecanceld, ze zouden komen om mijn verjaardag te vieren. '€˜Oh sorry dat mijn uitvaart precies op jouw verjaardagsfeestje is,'€™ zou Saskia gezegd hebben. Humor was haar tweede natuur. Grapjes maken over haar lichaam, haar kwetsbaarheden. Zo was Saskia.

Zo'€™n mooie Saskia.

 

*EPA groep: Ernstige Psychiatrische Aandoeningen 

Olga de la Fontaine, 24 maart 2019

Terug naar het overzicht
Om te reageren moet je ingelogd zijn

Wachtwoord vergeten? Klik hier.