Sluit het formulier
Lucht je hart via chat

Zit je in de knoei, stoei je met een vraag, kom je er alleen niet helemaal uit? Lucht dan je hart bij de chathulp van het Cliënten Informatiepunt (Clip). De chathulp is een hulplijn speciaal voor jou. Je kunt er terecht voor allerlei zaken die met Geestelijke Gezondheidszorg te maken hebben. In een gesprek via chat kun je eenzame, verdrietige, vrolijke of onbekende gevoelens delen met een ervaringsdeskundige. Deze vrijwilligers hebben zelf ervaring als cliënt in de Geestelijke gezondheidszorg. Je kunt chatten op maandag- en dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 via www.chathulpamsterdam.nl.

Clip is ook telefonisch of per mail te bereiken, zie www.clienteninformatiepunt.nl.

CliëntenAtlas

Panorama Franeker 

Uitgaan
INSIDEout: Panorama van stemmingen
Panorama Franeker
Burgemeester J. Dijkstraweg 6
8801 PG Franeker
In een creatief proces van praten, tekenen en schilderen maakten zo'n honderd deelnemers - allen met ervaring in de psychiatrie - een Landschap van Stemmingen. Een landschap dat naar buiten brengt wat zij van binnen beleven. INSIDEOUT
Insideout” in een aantal feiten: 40 meter cirkelvormig Panorama, 100 (ex)cliënten uit de psychiatrie, veel zorg- en welzijnsorganisaties, begeleiders, 1 beeldend kunstenaar als artistiek leider: Baukje Spaltro, intense samenwerkingen, nieuwe vrienden, 9 Friese landschappen in stemmingen, liters fluorescerende verf, honderden kwasten en penselen, bakjes, doekjes en water, vele treinreizen, vele maanden en veel sponsors en gemeenten.
Multidisciplinair: het geschilderd landschap heeft een speciale soundscape en er is het gedichtenpad “Geluiden uit de Binnenwereld”.
Een hele opsomming!
Opening
8 Juni 2018 jongstleden was het zover, het panorama werd geopend bij GGZ-instelling Groot Lankum in Franeker. Ondanks de miezerregen was er een flinke opkomst. Een heel grote witte tent hield het enorme schilderij tot na de speeches verborgen voor publiek. De deuren werden geopend en mensen stroomden binnen, de tent was snel gevuld en ontnam in eerste instantie het overzicht op het immense doek. Velen probeerden meteen een '€rondopname' te filmen, maar met zoveel mensen ging dat niet vanzelf. Ook binnen volgden de diverse dankwoorden en speeches en kwamen enkele makers aan het woord. Daarna was de borrel met vruchtendrankjes en overheerlijke hapjes.


Vogelenzang
Pas nadat de meeste mensen naar de borreltent waren gegaan werd het schilderwerk wat overzichtelijker en was het makkelijker een rondopname te maken. Ook kon je toen de soundscape beter horen die zeer origineel bleek. Geen opgefokte hitsige geluiden zoals vaak bij kunstfilms, maar bevreemdend rustig met vogelzang. 

Fluorescerende kleuren
Een fraaie combinatie met het aparte landschap dat een fundament van fluorescerende kleuren heeft en daardoor een ongekend ruimtelijk effect heeft. Niet alleen ruimtelijk effect, maar ook stemming verruimend; enkele makers zijn door het werken aan het panorama veel vrolijker geworden en blijven ook met kleur werken.

 
Culturele Hoofdstad
En al dit fraais is vooral ook te danken aan Thea Gerritsen die dit alles twee jaar geleden bedacht in het kader van '€Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018'€. Haar bedoeling was om psychisch kwetsbare mensen, die veelal als kansarm achterblijven, de ruimte te geven hun kunstzinnige talenten te ontwikkelen en ontdekken.
En dat is royaal geslaagd! Gaat dat zien!

Openingstijden
9 juni t/m 26 augustus op donderdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. 
En op afspraak via mij 0619716114 of Thea Gerritsen 0619460566
Baukje Spaltro is er zelf 1 keer per week; volg de speciale Facebookpagina
Feestelijk slotweekend  25 en 26 augustus 11-17.00 uur 
De toegang is gratis

Links
Baukje Spaltro en Thea Gerritsen aan het woord: :
Facebook Initiatiefnemer
Stichting Panorama Frysl¢n-Franeker 2018: 
Film door Dirk Reinsma 
Misja
2 augustus 2018
Om te reageren moet je ingelogd zijn

Wachtwoord vergeten? Klik hier.