Sluit het formulier
Lucht je hart via chat

Zit je in de knoei, stoei je met een vraag, kom je er alleen niet helemaal uit? Lucht dan je hart bij de chathulp van het Cliënten Informatiepunt (Clip). De chathulp is een hulplijn speciaal voor jou. Je kunt er terecht voor allerlei zaken die met Geestelijke Gezondheidszorg te maken hebben. In een gesprek via chat kun je eenzame, verdrietige, vrolijke of onbekende gevoelens delen met een ervaringsdeskundige. Deze vrijwilligers hebben zelf ervaring als cliënt in de Geestelijke gezondheidszorg. Je kunt chatten op maandag- en dinsdagavond van 19.00 tot 22.00 via www.chathulpamsterdam.nl.

Clip is ook telefonisch of per mail te bereiken, zie www.clienteninformatiepunt.nl.

CliëntenAtlas

SCIP Tekencafe 

Clubs
In een creatieve roes raken bij het Tekencafe
SCIP Tekencafe
Keizersgracht 252
1016 EV Amsterdam
Het SCIP Tekencafé is een gezellige maandelijkse meeting van mensen die samen komen om te tekenen. Het idee is: ieder tekent op zijn eigen manier. Tijdens het tekenen is er ruimte om van gedachten wisselen over kunst en het leven van alledag.

Het is voor zowel mensen die nog nooit getekend hebben als voor tekenaars met meer ervaring, en ook voor beroepskunstenaars.
Aanwezig zijn drie professionele kunstenaars, die geen les geven, maar eventuele vragen kunnen beantwoorden of tips geven bij het uitproberen van de diverse tekenmaterialen. Een basisset van materiaal is beschikbaar, maar neem wel zoveel mogelijk je eigen tekenspullen mee, zoals een goed schetsblok.

Je bent welkom op iedere derde dinsdag van de maand van half acht tot half tien 's avonds. Entreegeld is € 2,50 .
Meer informatie : tekencafe@scipweb.nl
In het Tekencafe kun je door te tekenen je creatieve kanten ontwikkelen en tegelijk een gezellige avond hebben. Elke derde dinsdag van de maand.
Twijfel
Ik heb nog even getwijfeld of ik zou gaan. Mijn energie was wat ingezakt na het eten. Naar het Tekencafe of een avond relaxed op de bank? Rustig aan of er op uit? Na dit zwakke moment besluit ik ik toch gegaan.

Tuinkamer
In de tuinkamer van het sfeervolle pand aan de Keizersgracht staat alles al klaar: tekenmateriaal en schetspapier. En ook  - het is immers een cafe - koffie, thee en blikjes frisdrank en bier. Om tien over zeven was er nog niemand. De twijfel sloeg weer toe. Zou er wel iemand komen? Zou ik weer naar huis gaan? Maar dan begint het bezoek binnen te druppelen. We zijn uiteindelijk met zijn zessen. Het bijzondere is dat een ieder, van puur beginner tot gevorderd, al gauw aan de slag gaat. Ieder op zijn eigen manier. Welke muziek zullen we opzetten? Laten we me maar reggae draaien. Dat is altijd relaxed. 'Me and you in Kingston town'   klinkt het al gauw. Er worden bakjes uitgedeeld voor puntenslijpsel. Een deelnemer zegt 'Ik heb thuis aan mijn bureau een elektrische puntenslijper. Zo'€n metalen, heel stoer". 

Stamgast
Johan, een vaste stamgast van het cafe komt later binnen, geheel overstuur. Onderweg heeft hij een '€aanvaring'€ gehad met een scooterrijder, waarna een handgemeen heeft plaats gevonden. De concentratie in de groep verdampt terstond. Iedereen is begaan met de situatie. En wie heeft er niet een mening over scooters op de fietspaden?

Creatieve roes
Na een tijdje gaat men weer verder met het tekenwerk, gebogen over een schetsboek. Je ziet her en der een frons op het voorhoofd verschijnen. We raken in een creatieve roes. Geinspireerd door Johans verhaal gaat Sebastiaan een illustratieve tekening maken van een aanrijding met een taxi die hij eens meegemaakt. Zijn schetsblad is doorspekt met humoristische teksten.

Pentekening
Halverwege de avond komt een andere artistieke kroegloper de tuinkamer binnen. Met een ferme klik trekt hij een bierblikje open en gaat achter een groot flip-over tekenbord zitten. Na een paar lijnen verdwijnt hij naar de tuin om te roken. Als hij terugkomt is hij genoeg opgeladen om geconcentreerd aan zijn pentekening te werken. Een prent van een protesterende menigte op basis van een nieuwsbericht.


Dieren 
Voor degenen die geen onderwerp weten, is er een thema: Dieren. Louise is bezig met een tekening van een Kookaburry te maken. Ze heeft zowel een foto van deze Australische vogel meegenomen als een pluche knuffelversie. '€Hoe krijg ik die snavel goed?. Het lijkt nu meer op een duif.'€ Ik heb zelf een boek bij me van meestertekeningen van het Albertina Museum en ben bezig met een tekening van Durer te copieren. De Jonge Haas uit 1502 . Een aquarel gecombineerd met pen maar ik doe het met kleurpotlood. Je krijgt bewondering; wat een razendknappe tekening is dat. Hoe die vacht is getekend.  Je kunt het voelen en wilt het dier aaien. Om het goed na te tekenen is een hele klus; de verhoudingen,  compositie en  de kleuren. Waar ben ik aan begonnen ?


Nabespreking
Aan de eind van de avond gaan we de resultaten bekijken, Aan alle werken wordt met veel aandacht gegeven. Tom heeft een abstracte tekening gemaakt met  heldere kleurvlakjes en zwarte omlijningen Het zou zo een ontwerp voor een gebrandschilderd raam kunnen zijn.. Hij heeft de techniek met oliepastel op creatieve therapie geleerd. Het oliepastel wordt zacht onder zijn vingers waarna hij het uitwrijft. Johan heeft als enige geen vieze handen omdat hij digitaal op zijn I-pad gewerkt heeft. Mijn tekening vinden ze ook mooi, maar merken wel op. '€De haas kijkt lief uit zijn ogen, het lijkt op een poes!'€


Voldaan
Als ik terugfiets door de drukke Damstraat en uitkom bij het Rembrandthuis heb ik in de schemer gestalten van voorbijgangers gezien; veelal markante figuren met tekenachtig koppen. Die zouden zo in het boek met meestertekeningen kunnen staan. Het lijkt wel alsof ik anders ben gaan kijken en scherper observeer. En verder voel ik me energieker dan toen ik vertrok.Thuis ga ik voldaan op de bank zitten en mijn tekening nog eens bekijken.


Edgar
18 oktober 2018
Om te reageren moet je ingelogd zijn

Wachtwoord vergeten? Klik hier.